Rozmnażanie ptaków

Pomimo, że pustułka nie ma żadnych ogromnych rozmiarów, jakie są typowe dla wielu osobników z rodziny sokołowatych, jest to drapieżny ptak będący jednym z jej reprezentantów. Pustułka zwyczajna to ptak, który oblega obszar właściwie całej Europy, aż po wysokie Alpy i wschodnią Azję, a Afrykę w południowej części od Sahary.

Swoim zasięgiem występowania ptak ten pomija jednak koło podbiegunowe, do którego klimatu, gatunek ten nie jest właściwie przystosowany. Bezwzględnie największą liczebność pustułki zwyczajnej zauważa się w takich krajach Europy Zachodniej jak Niemcy, Wielka Brytania i Hiszpania. Spośród tych państw niekwestionowany prym wiodą Niemcy, na obszarze których wystąpić może aż 60 tysięcy par.

rozmnażanie ptaków

We współczesnych czasach nasz kraj nie jest zaliczany do ulubionych miejsc zamieszkiwania tego gatunku. Pomimo to, jest to w dalszym ciągu najliczniejszy sokół na obszarze całej Polski. Grzbiet i skrzydła pustułki mają rdzawo brązowy kolor, który kontrastuje się z czarnymi plamami i pazurami. Spód ciała ma niesamowity, kremowy kolor, który jest w typowy sposób- bardzo gęsto, nakrapiany. Jednakowo u samca jak i samicy zobaczyć można długi, szaroniebieski ogon. Czytaj dalej Rozmnażanie ptaków

Jak wysoko latają ptaki?

Jastrząb gołębiarz, istniejący też pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to duży ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie ten gatunek ptaka do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego znajdująca się na północnej półkuli globu ziemskiego. Jastrzębia gołębiarza spotkać można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej i północnych częściach Afryki.

Jastrząb gołębiarz należy raczej do ptaków, które są gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku zauważa się tylko poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki zamieszkujące chłodniejsze rejony Ameryki Północnej oraz Azji lecą w kierunku obszarów, które charakteryzują się nieco bardziej sprzyjającym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz żyje szalenie nielicznie, a pojawiająca się zima jest dla niego pretekstem do dalekich podróży, podczas których szuka wystarczająco ciepłego klimatu.

ptaki lot

Powierzchnia ciała dorosłych osobników jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. W innym kolorze jest z kolei spód, którego jasny popiel pokryty jest dodatkowo poprzecznymi, falistymi prążkami. Uznaje się to za szalenie charakterystyczną cechę morfologii  jastrzębia gołębiarza. Inaczej prezentują się natomiast młode osobniki, których wierzch ciała jest mocniej brązowy, a faliste prążki zastąpione są przez plamki, których kształt przyrównuje się do spadających kropel wody. Czytaj dalej Jak wysoko latają ptaki?

Odpowiedni pokarm dla ptaków

ptaki pokarmGołąb grzywacz jest średniej wielkości gatunkiem ptaka, który jest w obecnej chwili chyba najpowszechniejszym gatunkiem żyjącym na obszarze Polski. Jest on mylony w wielu przypadkach w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, wydatniejszy pierś i mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które umożliwiają rozróżnienie tych gatunków.

Jest to ptak wędrowny, który jest przedstawicielem licznej rodziny gołębiowatych. Z wszystkich gołębi zamieszkujących dzisiaj na terenie naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Mimo, że naturalnym miejscem zamieszkiwania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, aktualnie coraz częściej zobaczyć można go także w krajobrazie rolniczym bądź też po prostu w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie typowe białe plamy, od których to gatunek ten ma taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które ozdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna. Czytaj dalej Odpowiedni pokarm dla ptaków