Jak wysoko latają ptaki?

Jastrząb gołębiarz, istniejący też pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to duży ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie ten gatunek ptaka do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego znajdująca się na północnej półkuli globu ziemskiego. Jastrzębia gołębiarza spotkać można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej i północnych częściach Afryki.

Jastrząb gołębiarz należy raczej do ptaków, które są gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku zauważa się tylko poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki zamieszkujące chłodniejsze rejony Ameryki Północnej oraz Azji lecą w kierunku obszarów, które charakteryzują się nieco bardziej sprzyjającym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz żyje szalenie nielicznie, a pojawiająca się zima jest dla niego pretekstem do dalekich podróży, podczas których szuka wystarczająco ciepłego klimatu.

ptaki lot

Powierzchnia ciała dorosłych osobników jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. W innym kolorze jest z kolei spód, którego jasny popiel pokryty jest dodatkowo poprzecznymi, falistymi prążkami. Uznaje się to za szalenie charakterystyczną cechę morfologii  jastrzębia gołębiarza. Inaczej prezentują się natomiast młode osobniki, których wierzch ciała jest mocniej brązowy, a faliste prążki zastąpione są przez plamki, których kształt przyrównuje się do spadających kropel wody.

Samice i samce jastrzębia gołębiarza różnią się wielkością. Zarówno długość ciała, długość ogona jak i rozpiętość skrzydeł ma większe wartości u samicy. Jastrząb gołębiarz to samotnik, który partnera poszukuje tylko i wyłącznie w okresie godowym. Jego skryty , a także tryb życia i milczące usposobienie to pozostałe cechy, które są charakterystyczne dla tego właśnie ptaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *