Odpowiedni pokarm dla ptaków

ptaki pokarmGołąb grzywacz jest średniej wielkości gatunkiem ptaka, który jest w obecnej chwili chyba najpowszechniejszym gatunkiem żyjącym na obszarze Polski. Jest on mylony w wielu przypadkach w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, wydatniejszy pierś i mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które umożliwiają rozróżnienie tych gatunków.

Jest to ptak wędrowny, który jest przedstawicielem licznej rodziny gołębiowatych. Z wszystkich gołębi zamieszkujących dzisiaj na terenie naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Mimo, że naturalnym miejscem zamieszkiwania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, aktualnie coraz częściej zobaczyć można go także w krajobrazie rolniczym bądź też po prostu w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie typowe białe plamy, od których to gatunek ten ma taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które ozdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna.

Nie da się nie wspomnieć także o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, natomiast koniec jest intensywnie czarny.  U gołębia grzywacza mamy do czynienia z tak zwanym dymorfizmem płciowym, ponieważ samca i samicę różni odmienna morfologia. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie , a także słabszą poświatę , która pokrywa szyję i pierś. W dodatku warto powiedzieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie mają  na szyi charakterystycznym białych plam, a także metalicznie zielonej powłoki na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *