Rozmnażanie ptaków

Pomimo, że pustułka nie ma żadnych ogromnych rozmiarów, jakie są typowe dla wielu osobników z rodziny sokołowatych, jest to drapieżny ptak będący jednym z jej reprezentantów. Pustułka zwyczajna to ptak, który oblega obszar właściwie całej Europy, aż po wysokie Alpy i wschodnią Azję, a Afrykę w południowej części od Sahary.

Swoim zasięgiem występowania ptak ten pomija jednak koło podbiegunowe, do którego klimatu, gatunek ten nie jest właściwie przystosowany. Bezwzględnie największą liczebność pustułki zwyczajnej zauważa się w takich krajach Europy Zachodniej jak Niemcy, Wielka Brytania i Hiszpania. Spośród tych państw niekwestionowany prym wiodą Niemcy, na obszarze których wystąpić może aż 60 tysięcy par.

rozmnażanie ptaków

We współczesnych czasach nasz kraj nie jest zaliczany do ulubionych miejsc zamieszkiwania tego gatunku. Pomimo to, jest to w dalszym ciągu najliczniejszy sokół na obszarze całej Polski. Grzbiet i skrzydła pustułki mają rdzawo brązowy kolor, który kontrastuje się z czarnymi plamami i pazurami. Spód ciała ma niesamowity, kremowy kolor, który jest w typowy sposób- bardzo gęsto, nakrapiany. Jednakowo u samca jak i samicy zobaczyć można długi, szaroniebieski ogon.

U samca posiada on jednak, białą na brzegach, czarną pręgę, która u samicy otoczona jest dodatkowo szeregiem węższych, ciemnych prążków. Skrzydła pustułki zaliczyć można do wąskich i długich, o końcach , które przypominają kształtem ostry sierp. Pustułka to ptak, który dożywa maksymalnie 15 lat. Rozmiar ciała pustułki wraz z ogonem oraz dziobem mieści się przeważnie pomiędzy 33 a 37 centymetrem,  z czego sam ogon może osiągnąć długości nawet 18 centymetrów. Samica pustułki posiada większą masę ciała, która może być równa nawet 280 gramom. W przypadku samca maksymalna masa ciała może osiągnąć o 50 gram mniej niż płeć przeciwna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *